تحقیق برنج (خصوصیات ، کاشت ، داشت)
تحقیق برنج (خصوصیات ، کاشت ، داشت)
لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
دسته بندی : وورد
نوع فایل : word (..doc) ( قابل ویرایش و آماده پرینت )
تعداد صفحه : ۶۳ صفحه
قسمتی از متن word (..doc) :
۱
فصل اول:
مقدمه:
برنج از گیاهان زراعی مهم قاره آسیاست . دانه برنج و فراورده های حاصل از آن نزدیک به ۴۰ درصد غذای مورد نیاز نصف مردم جهان را تشکیل می دهد و از لحاظ تولید جهانی نیز می تواند با گندم برابری کند (۱).
برنج شامل دو گروه زراعی آسیایی و افریقایی است . در برنجهای گروه آسیایی برنج معمولی یا اوریزا ساتیوا - Oryza satira
وجود دارد که بومی آسیاست (تصویر ۱-۱) . در گروه برنج آفریقایی اوریزا گلابریما - O. glaberrima
را می توان نام برد که بومی آفریقاست (تصویر ۲-۱) . حدس زده میشود که زراعت برنج تقریبا ۳۰۰۰ سال قبل از میلاد مسیح در کشورهای هندوستان و چین متداول بوده است . گونه ساتیوا از لحاظ سطح زیر کشت، تولید ، و تغذیه اهمیت جهانی دارد . ولی زراعت و مصرف برنج گونه گلابریما بسیار کم است. و عمدتا به نقاط پراکنده ای در آفریقا محدود می شود (۱).
سطح زیر کشت برنج پس از گندم از سایر غلات بیشتر است . نزدیک به ۹۰ درصد سطح زیر کشت و تولید برنج به کشورهای خاور دور اختصاص دارد . بیش از نصف محصول سالانه برنج در جهان نیز در دو کشور هندوستان و چین تولید می شود . سطح زیر کشت و تولید منطقه آن به شرح جدول (۱-۱) است .
کشورهای گرمسیری و نیمه گرمسیری برمه ، تایلند ، ویتنام ، لائوس ، اندونزی ، فیلیپین ، پاکستان ، هندوستان ، ایالات متحده آمریکا ، ژاپن ، ایتالیا ، مصر ، اسپانیا ، چین ، برزیل ، کوبا ، مکزیک و استرالیا از جمله کشورهای تولید کننده برنج به شمار می رود . میزان تولید برنج در تایلند ، برمه ، ویتنام و لائوس بیش از مصرف داخلی است . نزدیک به ۹۰ درصد برنج موجود در بازارهای بین المللی مربوط به این چهار کشور است . ایالات متحده امریکا ، برزیل ، ایتالیا و مصر از دیگر کشورهای صادر کننده برنج هستند .(۱)
۲
جدول (۱-۱) توزیع منطقه ای سطح زیر کشت و تولید شلتوک در جهان در سال ۱۹۷۱ برحسب درصد (۱)
منطقه
سطح زیر کشت
تولید
اروپا
۶/۰
۱/۱
آمریکای شمالی
۶/۰
۲/۱
آمریکای لاتین
۲/۴
۵/۳
خاور نزدیک
۵/۰
۶/۰
خاور دور
۸/۹۰
۰/۹۰
آفریقا
۸/۲
۵/۲
استرالیا
کمتر ۰۵/۰
۱/۰
زراعت برنج در شمال ایران به ویژه در شهر رودسر ، و استان خوزستان تاریخچه طولانی دارد ; بنا به بعضی از روایات کشت این محصول قرن ها پیش از میلاد مسیح در زمان هخامنشیان رواج داشته است (۱).
سطح زیر کشت ، تولید و عملکرد برنج در استانهای مختلف ایران برابر آمار منتشر شده از طریق وزارت کشاورزی در جدول (۲-۱) درج شده است. این جدول نشان می دهد که نزدیک به ۸۰ درصد محصول برنج ایران در دو استان گیلان و مازندران تولید می شود . زراعت برنج در استانهای فارس ، خوزستان ، اصفهان ، آذربایجان شرقی ، و نیز گرگان و گنبد متداول است . در سطوح کوچکی از مناطق بسیار خشک کشور مثل بلوچستان نیز برنجکاری دیده می شود (۱).
مهمترین مناطق تولید کننده برنج در استان گیلان عبارت انداز : آستارا، بندر انزلی، فومن، زیبا کنار، رضوان شهر،خمام، لشت نشاء، هشت پر طوالش، لولمان، کوچصفهان، صومعه سرا ، آستانه اشرفیه، رودبار، رودسر، رشت ، سیاهکل ، لاهیجان و لنگرود .
مهمترین مناطق تولید کننده برنج در استان مازندران عبارت انداز : چالوس ،تنکابن،قائم
۳
شهر،نوشهر،ساری،آمل،بابل،نور،محمود آباد،علمده (رویان) گرگان گنبد (۳) .
تولید برنج ایران تا اوایل دهه ۱۳۴۰ می توانست نیازهای داخلی کشور را تا حدی تامین کند اما در حال حاضر با توجه به افزایش سریع جمعیت و بهبود قدرت خرید مردم محصول داخلی کفاف نیازها را نمی دهند و مقادیر قابل توجهی برنج همه ساله به ناچار از خارج وارد کشور می شود (۱).
۴
جدول (۲-۱) سطح زیر کشت و میزان تولید شلتوک در سال ۱۳۶۶ در ایران (۱)
ردیف
استانها
سطح زیر کشت
۱۰۰۰) هکتار)
تولید کل
( تن۱۰۰۰)
۱
آذربایجان شرقی
۷/۷
۲۵
۲
آذربایجان غربی
۸/۰
۴/۱
۳
اصفهان
۵/۶
۹/۲۸
۴
ایلام
۵/۱
۷/۲
۵
چهار محال و بختیاری
۵/۲
۷
۶
خراسان
۶/۰
۵/۱
۷
خوزستان
۹/۳۶
۷/۱۰۴
۸
زنجان
۸/۴
۶/۱۴
۹
سیستان و بلوچستان
۹/۲
۴/۵
۱۰
فارس
۲۸
۱/۱۰۶
۱۱
کردستان
۱/۰
۱/۰
۱۲
کرمان
۱/۰
۳/۰
۱۳
کهکیلویه و بویراحمد
۸/۴
۳/۱۳
۱۴
گرگان و گنبد
۱۷
۲/۵۳
۱۵
گیلان
۳/۲۰۸
۹/۶۴۵
۱۶
لرستان
۴/۰
۹/۰
۱۷
مازندران
۱/۲۰۴
۳/۷۹۲
کل
۵۲۷
۳/۱۸۰۳
کل سطح زیرکشت برنج در کشور ایران از ۳۷۷ هزار هکتار در سال ۱۳۵۱ به ۵۸۸ هزار هکتار در سال ۷۲-۱۳۷۱ و به میزان ۵۶ درصد افزایش یافته است ، در صورتی که کل تولید برنج در این مدت به حدود ۲/۲ برابر رسیده است . در این مدت میانگین تولید در واحد سطح از ۲۶۷۹ کیلوگرم در هکتار به ۳۸۸۶ کیلوگرم در هکتار افزایش یافته است، جدول (۳-۱) (۲).
جدول ۳-۱ سطح زیر کشت و تولید برنج در ایران
آمار نامه کشاورزی (۵۱-۱۳۷۲)(۲)
سال
سطح زیر کشت
عملکرد
کل تولید