تحقیق بیوسنسورها ۳۲ ص

تحقیق بیوسنسورها ۳۲ ص

تحقیق بیوسنسورها ۳۲ ص

تحقیق-بیوسنسورها-32-صلینک دانلود و خرید پایین توضیحات
دسته بندی : وورد
نوع فایل :  word (..doc) ( قابل ویرایش و آماده پرینت )
تعداد صفحه : ۳۳ صفحه

 قسمتی از متن word (..doc) : 
 

‏بسم الله الرحمن الرحیم
‏مقدمه :
‏توسعه تجارت جهانی مواد غذایی به چندین بیلیون دلار از نتایج صنعتی شدن می باشد . صنایع غذایی مواد غذایی سالم و بی خطر را برای مصرف کنندگان فراهم نموده است . صنایع غذایی در حال حاضر شامل فرآیندهایی همچون فرآوری ،حمل و نقل و نگهداری شده که اغلب این فرآیندها قبل از رسیدن ماده غذایی به دست مصرف کننده بر روی مواد غذایی که فساد پذیری بالایی دارند صورت گرفته ‏است . ‏(۱۲)
‏از آنجا که مصرف کنندگان نیز اهمیت قابل توجهی برای کیفیت محصولات غذایی که می خرند ، قائل هستند لذا این مسئله دست اندرکاران صنایع غذایی را وادار کرده تا بر کنترل محصولات غذایی تأکید بیشتری داشته باشند . (۱۱ )
‏بنابراین تجزیه مواد غذایی برای اطمینان یافتن از سلامت و بی خطر ماندن مواد غذایی تا زمان رسیدن به دست مصرف کننده و همچنین افزایش زمان نگهداری مواد فساد پذیر و بهبود کیفیت آنها ضروری است . (۱۲ )
‏در صنایع کشاورزی و غذایی کیفیت محصول در حال حاضر توسط تجزیه های شیمیایی و آزمون های میکروبی بصورت دوره ای و مستقیم سنجیده شده که این روش ها غالباً هزینه بر بوده ، با توجه به اینکه در اکثر موارد نیاز به مرحله آماده سازی یا استخراج نمونه داریم ، آزمون زمان بر بوده و از طرفی نیز برای انجام این آزمونها به تکنیسینهای ماهر نیاز داریم . (۱۱)
‏لذا یافتن روشی مناسب ، سریع و مؤثر که توسط آن بتوان تجزیه های شیمیایی مواد غذایی را انجام داده و حضور ترکیبات آلرژیک و پاتوژن را آشکار ساخت یکی از بزرگترین ‏چالشهایی است که در صنایع فرآوری مواد غذایی با آن روبرو هستیم . (۱۱)
‏اختراعات اخیر در زمینه الکترونیک و تکنولوژی کامپیوتر افقهای جدیدی را برای رسیدن به بالاترین حدّ دقت در کنترل مواد اولیه ، محصولات ، فرآیندها ، عملکرد ماشینها در صنایع غذایی و برطرف کردن چالش فوق باز کرده است . (۱۱)
‏از جمله این اختراعات بیوسنسورها هستند ، که حاصل تحقیقات پیشرفته بین چند رشته مختلف همچون شیمی تجزیه ، بیولوژی و میکروالکترونیک می باشد .
‏بیوسنسورها زمان و هزینه آزمایشات را کاهش داده و از طرفی اطمینان از سلامت محصول را افزایش داده اند . بیوسنسورها همچنین برای شناسایی یا اندازه گیری آنالیت ها در سیستمهای مداوم نیز کارایی یافته اند . اینها در واقع ایجاد کننده روشی سریع ، غیر مخرب و داده دهنده برای کنترل کیفی
‏یک محصول می باشند . با توجه به این مسائل بیوسنسورها قابلیت خلق یک انقلاب تجزیه ای را برای حل مش‏ک‏لات تجزیه ای موجود در صنایع غذایی دارند . (۱۱)
‏و به همین جهت است که در حال حاضر تخمین زده می شود ، بیوسنسورها رشد و توسعه سالانه ای حدود ۶۰% داشته باشند . (۳)
‏در هر حال امروزه بیوسنسورها کاربرد بسیار گسترده ای در صنایع مختلف پیدا کرده اند ، که از جمله آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد :
‏اندازه گیری و تشخیص ویتامین B1‏ ‏، اکسیدهای نیتروژن ، متان ، دی اکسید کربن ، موتاژنها ، BOD‏ اسیدهای آمینه ، سموم‏ میکروبی ، تعیین اسیدهای چرب کر‏ه و ‏..‏. (۲)
a‏ : بیوسنسور چیست ؟
‏بیوسنسورها سیستمهای شناسایی بیولوژیکی هستند که از ترکیب عناصر حساس بیولوژیکی با ترانسدیوسرهای ( مبدلهای ) مناسب تشکیل شده اند و قادرند غلظت مواد مورد تجزیه با فعالیتهای ب‏ی‏ولو‏ژ‏یکی را به سیگنالهای الکترونی و دیجیتالی تبدیل کنند . (۲) (شکل ۱ )
‏شکل (۱) طرحی شماتیک از اجزای اصلی بیوسنسور . a‏ . بیوکاتالیست ، که سوبسترا را به محصول تبدیل می کند . b‏ . مبدل (Transducer‏ ) ، که عمل تبدیل واکنش های شناسایی شده را به سیگنالهای الکتریکی برعهده دارد .
c‏ . تقویت کننده (amplifier‏ ) که سیگنال خروجی از مبدل را تقویت می کند . d‏ . فرآیند کننده سیگنال (processor‏ ) e‏ . نمایشگر (displayer‏ ) . ‏
‏در واقع بیوسنسور به عنوان ابزار تجزیه گر فشرده ای تعریف می شود که در آن یک ماده بیولوژیکی حساس یا مشتق شده بصورت بیولوژیکی (Bioreceptor‏ ) با اتصالی فیزیکی شیمیایی در تماس نزدیک با مبدل (Transducer‏ ) قرار گرفته‏ است‏ . (۱۱)
‏اساس کار در این وسیله با ایجاد اتصالی مخصوص بین آنالیت مورد نظر با عنصر شناساگر بیولوژیکی مکمل (بیوکاتالیست ) آن که بر روی یک تکیه گاه مناسب واسطه تثبیت شده همراه می باشد . نتیجه این عمل متقابل ویژه تغییر در یک یا بیشتر از خصوصیات فیزیکی شیمیایی محیط خواهد بود . (مثل تغییر pH‏ ، انتقال الکترون ، تغییر جرم ، انتقال حرارت ، جذب یا آزادسازی گازها یا یونهای مخصوص ) که بوسیله مبدل شناسایی شده و به سیگنالی الکتریکی تبدیل شده و در نهایت به صورت عددی کمی نشان داده می شود‏ . (۱۱)
‏۱.a‏ ) بیوکاتالیست :
‏مواد بیولوژیکی مورد استفاده در تکنولوژی بیوسنسورها ، آنزیم ، آنتی بادی ها و اسیدهای نوکلئیک ، میکروارگانیسم ها ، بافت ها و سلولها می توانند باشند . (۱۱)
‏این مواد بیولوژیکی موجب می شوند که بی‏و‏سنسور بصورت انتخابی یا اختصاصی عمل کند . این قسمت‏ از بیوسن‏س‏ور در شناسایی و اندازه گیری سریع مولکولها یا واکنشهای شیمیایی ویژه نیز دخالت دارد . این واکنشگرهای بیولوژیکی را به روش های مختلف می توان روی یک حامل جامد ‏ت‏ثب‏ی‏ت ‏ ‏کرد .
‏جذب فیزیکی جزء زیستی بر اساس نیروهای جاذب و اندر والس قدیمیترین و ساده ترین روش تثبیت است . یکی از معایب عمده این روش این است که نیروهای اتصالی جزء زیستی و حامل براحتی کنترل نمی شود . برای بهبود عملکرد بیوسنسور لازم است که واکنشگر بیولوژیکی را با اتصال کووالانسی به حامل جامد متصل کرد . (۲)
‏۲.a‏ ) مبدل (Transducer‏ )
‏قسمت کلیدی یک بیوسنسور مبدل یا ترانسدیوسر آن می باشد . (۳) که تغییرات فیزیکی و شیمیایی حین واکنش را قابل استفاده و اندازه گیری می نماید . (۱۱)
‏یا به عبارتی ترانسدیوسرها سیگنال بیولوژیکی تولید شده را به سیگنال قابل اندازه گیری و پردازش الکتریکی تبدیل می کند . این سیگنالها تقویت شده و بصورت مورد نظر نشان داده می شوند . (۲)
‏ترانسدیوسرها می توانند الکترود ، ترانزیستور ، ترمیستور ، فیبرنوری یا کریستال فشار الکتریکی باشند . (۱۱)
‏این ترانسدیوسرها باید ویژگی های زیر را داشته باشند :
‏۱- نسبت به آنالیت کاملاً اختصاصی عمل کنند
‏۲- واکنش در آنها در غلظت مناسبی صورت گیرد
‏۳- زمان پاسخ آنها کوتاه باشد ، بین ۱ تا ۶۰ ثانیه
‏۴- بتوان تا حد امکان اندازه آنها را کوچک کرد . (۲)
‏بیوسنسورها را بر اساس ترانسدیوسرهای آنها به چهار دسته عمده تقسیم بندی می کنند : بیوسنسورهای الکتروشیمیایی ، نوری ، حرارتی ، و جرمی . (۲)
‏در میان بیوسنسورهای مختلف ، ‏بیوسنسورهای الکترو شیمیایی ‏خصوصاً بیوسنسورهای آمپرومتریک اخیراً موقعیت برجسته تری پیدا کرده اند . (۴) و بهمین دلیل نیز اکثر کوشش های اخیر در ارتباط با بیوسنسورهای الکتروشیمیایی پتا‏نس‏یومتریک و آمپرومتریک می باشد . (۳)
‏بیوسنسور خوب بایستی حداقل بعضی از خصوصیات زیر را دارا باشد :
‏۱- بیوکاتالیست آن با توجه به هدف تجزیه بایستی کاملاً اختصاصی عمل کند و بیوکاتالیست آن بایستی تحت شرایط عادی پایدار باشد .
‏۲- واکنش بیوکاتالیست با آن‏ا‏لیت بایستی وابسته به پارامترهای فیزیکی مثل تغییر pH‏ ، درجه حرارت و . . . باشد تا قابل کنترل و هدایت و استفاده توسط ترانسدیوسرها بوده . همچنین بایستی اجازه آنالیز نمونه را با کمترین فرآیند آماده سازی بدهند .
‏۳- نتیجه بدست آمده توسط بیوسنسورها بایستی دقیق و قابل تکر‏ار باشد و پاسخی باشد که بدون رقی‏ق‏ یا غلیظ کردن نمونه بدست آمده باشد . همچنین پاسخ بایستی عاری از اختشاشات الکتریکی باشد .
‏۴- بیوسنسور کامل بایستی ارزان ، کوچک ، قابل حمل و استفاده توسط کاربران نیمه ماهر نیز باشد .

 

دانلود فایل

 

0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x