معماری صفویه ۲۵ ص

معماری صفویه ۲۵ ص

معماری صفویه ۲۵ ص

معماری-صفویه-25-صلینک دانلود و خرید پایین توضیحات
دسته بندی : وورد
نوع فایل :  word (..doc) ( قابل ویرایش و آماده پرینت )
تعداد صفحه : ۲۶ صفحه

 قسمتی از متن word (..doc) : 
 

‏معماری صفویه
‏مقدمه :
‏یکی از درخشان‏‌‏ترین دوره‏‌‏های هنری ایران پس از اسلام دوره‏‌‏ی صفویه است. در سال ۹۰۷ ‏قمری (۱۵۰۲ م) شاه اسماعیل، سلسله صفوی را تاسیس کرد. در این دوره مراکز و ‏کانون‏‌‏های صنعتی و هنری در ایران افزایش یافت، درابتدای تاسیس این سلسله، تبریز ‏پایتخت بود و به همین سبب این شهر مرکزی شد برای فعالیت‏‌‏های هنرمندانی مانند ‏خطاطان، تذهیب‏‌‏کاران، نقاشان و صحافان و هم‏‌‏چنین هنرمندانی که در دیگر فنون و صنایع ‏کار می‏‌‏کردند و هنرمندانی که در معرق‏‌‏کاری و رنگ‏‌‏آمیزی کاشی‏‌‏ها و در بناها و ‏کتیبه‏‌‏ها نقش داشتند یا هنرمندانی که در صنایع منسوجات و بافت پارچه به کار ‏می‏‌‏پرداختند.
‏در اواخر قرن دهم قمری، در زمان شاه عباس پایتخت از قزوین به ‏اصفهان انتقال یافت. با انتخاب پایتخت جدید، این شهر به عنوان یکی از درخشان‏‌‏ترین ‏شهرهای خاور گسترش پیدا کرد. بازارها، کاخ‏‌‏ها، مساجد، باغ‏‌‏ها، پل‏‌‏ها در نقشه‏‌‏ی شهر ‏گنجانیده شده بود. در این زمان همه‏‌‏ی بناهای مذهبی با تزیینات کاشی‏‌‏کاری آرایش ‏شدند. بناهای مسجد شیخ‏‌‏ لطف الله سر درب قیصریه و مسجد امام (شاه) در میدان نقش ‏جهان با کاشی‏‌‏های معرق مزین شدند. آجرهای مربع کاشی منقوش، معروف به آجرهای ‏«‏هفت ‏رنگ‏»‏ در بناها به مقیاس گسترده مورد استفاده قرار گرفت. نقش و نگار کاشی‏‌‏ها و ‏رنگ‏‌‏های آن‏‌‏ها زینت خاصی به بناهای این دوره بخشیده است. نه تنها دیوارها، بلکه ‏گنبدها، ایوان، طاق‏‌‏نماها سر درب ورودی‏‌‏ها و مناره با کاشی و موزاییک آراسته شد. ‏ساخت سر درب‏‌‏های بزرگ با کاشی‏‌‏های شفاف و گچ‏‌‏بری مقرنس‏‌‏کاری در عصر صفویه پیشرفت ‏بسیار داشت. ترکیب سر درب بزرگ و مناره‏‌‏های طرفین آن با صحن چهار ایوانی و ‏ساختمان‏‌‏های اطراف آن و قرار دادن گنبد به گونه‏‌‏ای که با همه‏‌‏ی ساختمان متناسب ‏باشد، در معماری زمان صفوی به درجه‏‌‏ی کمال رسید. با توجه به امنیت ایران در این ‏دوره بناهایی بزرگ و عالی مانند کاخ‏‌‏های عالی قاپو، چهل ستون، هشت بهشت و تالار ‏اشرف در اصفهان و بقعه شاهزاده حسین، سر درب عالی قاپو و چهل‏‌‏ ستون در قزوین ساخته
‏شدند. دیوارهای این کاخ‏‌‏ها از کاشی‏‌‏های خوش آب و رنگ پوشیده شده و میان مجموع آن ها ‏با نقوش نقاشان معروف آن دوره پیوند است. سقف‏‌‏ها و دیوارها نیز غالبا با منبت‏‌‏کاری ‏تزیین می‏‌‏شدند.
‏تزیینات چوبی در بناهای غیرمذهبی دارای نقش اصلی بود و در آن‏‌‏ها ‏میزان بیش‏‌‏تری از تذهیب‏‌‏کاری و نقاشی‏‌‏های لاکی استفاده می‏‌‏شد. طرح‏‌‏های آن‏‌‏ها با هنر ‏مینیاتور دارای رابطه‏‌‏ی نزدیکی بود. کنده‏‌‏کاری و خراطی به ویژه در درب‏‌‏ها و سقف‏‌‏ها ‏خود هنر خاصی در این دوره بوده است. نقاشی‏‌‏های دیواری (فرسک) در کاخ عالی قاپو، قصر ‏روی ایوان عباسی و ایوان جنوبی قرار دارند. طلاکاری ایوان صحن کهنه به فرمان نادر ‏شاه افشار انجام شده و از این رواست که به ‏«‏ایوان نادری‏»‏ معروف است. به طور کلی ‏برخی از بهترین تزیینات و آیینه‏‌‏کاری و نمونه‏‌‏ی کاشی‏‌‏کاری سه دوره‏‌‏ی تاریخی متوالی ‏را در آن مکان مقدس می‏‌‏توان دید. زیرا مسجد گوهرشاد در زمان تیموریان، صحن قدیمی در ‏زمان صفویه و صحن نو در دوره‏‌‏ی قاجاریه ساخته شده است.
‏با نگرشی کلی به هنرهای ‏این دوره، باید پذیرفت که در دوره‏‌‏ی صفوی، بار دیگر عصر نوین و درخشانی در هنر ‏ایران طلوع کرد. در هر دوره، هنری که در نوع خود زیبا و کامل بوده پدیدار شده است. ‏در قرن دهم قمری هنرمندان ایران به مزایا و نتایج تازه‏‌‏ای دست یافتند. در آن دوره ‏قالی‏‌‏هایی بافته شده که تا آن تاریخ نظیر نداشته است. در فلزکاری عصر صفوی، بر ‏پایه‏‌‏ی سنت‏‌‏های قدیم و مهارت فلزکاران این دوره، هنرمندان چیره‏‌‏دستی مجال ظهور ‏یافتند. مصنوعات طلاکاری، نقره‏‌‏کاری و برنج‏‌‏سازی رونق بسیار داشت و آهن و فولاد نیز ‏گاه طلا و نقره‏‌‏کوب می‏‌‏شد. طراحان و نقاشان، این زمان با ابداع شیوه‏‌‏های جدید، ‏موازین تازه‏‌‏ای در سبک‏‌‏های خود ایجاد کردند. در نقره‏‌‏کوبی و حکاکی ظروف، پایه‏‌‏های ‏شمعدان یا بخوردان‏‌‏ها، نوشتار اشعار فارسی به خطوط خوش نستعلیق جایگزین کتیبه‏‌‏های ‏عربیشد.
‏معماری ایران در دوره افشاریه و زندیه: ظهور نادرشاه افشار به سلطنت ‏صفویه خاتمه داد. با آن که در عالم سیاست به او اهمیت بسیار داده شده است. اما در
‏این دوره در عالم هنر پیشرفت چشم‏‌‏گیری دیده نمی‏‌‏شود؛ تنها زرگری و طلا و نیز ‏میناکاری ترقی داشته است. هم‏‌‏چنین بعضی از قرآن‏‌‏های نفیس مذهب در دست است که به ‏زمان نادر نسبت داده می‏‌‏شود، کاخ خورشید و برج‏‌‏های دیده‏‌‏بانی شهر کلات از هنر ‏معماری این دوره است. اندکی پس از مرگ نادر، کریم‏‌‏خان زند در شیراز مستقر شد و در ‏آن شهر عمارات بزرگی بنا نمود که به نام او مشهور است. از جمله‏‌‏ی آن‏‌‏ها، ارگ ‏کریم‏‌‏خان، مسجد، حمام و یک بازار است. از ویژگی های کاشی‏‌‏کاری این دوره، استفاده از ‏نوعی رنگ گل سرخ است که در زمان قبل دیده نمی‏‌‏شود. تزیینات کاشی‏‌‏کاری در بدنه‏‌‏ی ‏بناها از آجرهای کاشی و زمینه‏‌‏ی سفید بود. صورت شخصیت‏‌‏های رسمی، صحنه‏‌‏های هنرنمایی ‏رستم پهلوان ملی، شکار و دورنماها در کاشی‏‌‏کاری‏‌‏ها دیده می‏‌‏شوند.
‏در باره ویژگیهای و دستاوردهای معماری اصفهانی نکات زیر را می توان نام ‏برد۳۴:
‏-‏                    ‏ ساده شدن طرحها که در بیشتر ساختمانها ، فضا ها یا چهار پهلو ‏هستند
‏-‏                    ‏ هندسه ساده و شکلها و خطهای شکسته بیشتر استفاده می شد
‏-‏                    ‏ در تهرنگ ساختمانها نخیر و نهاز کمتر شد و لی ساخت گوشه های ‏پخ از این زمان آغاز ‏شد
‏-‏                    ‏ پیمون بندی و بهره گیری از اندام ها و اندازه های یکسان
‏-‏                    ‏ سادگی طرح در بنا ها هم آشکار گردید.
‏فصل دوم :
‏نگاه اجمالی
‏در دوران صفویه به علت توجه مخصوص سلاطین این سلسله به هنر ‏وضعیت و تشویق آنها تحولات زیادی در معماری ایرانی ایجاد گردید. فن معماری در این ‏دوره فوق‏‌‏العاده ترقی کرده و ابنیه‏‌‏های زیادی از قبیل ‏مساجد ‏و مقابر ائمه و پلها و کاخها ساخته شد ‏که امروزه نیز پابرجا هستند. قسمت اعظم شاهکارهای معماری دوران صفویه در
‏اصفهان ‏است و این شهر در آن دوره بسیار زیبا و دیدنی بوده است بطوری که سیاحان غربی در ‏سفرنامه‏‌‏هایشان از زیبایی اصفهان زیاد تعریف کرده‏‌‏اند. از جمله معماری‏‌‏های مهم ‏عصر صفوی ‏در اینجا بررسی می‏‌‏شود.
‏عالی قاپو ‏چهل ستون ‏پل اللّهوردیخان ‏پل ‏خواجو ‏چهار باغ ‏میدان شاه ‏مسجد شاه ‏مدرسه چهار باغ ‏کاخ هشت بهشت در اصفهان کاخ عالی‏‌‏قاپو قزوین
‏وقتی شاه عباس اصفهان را پایتخت خود قرار
‏داد، نقشه جدیدی برای شهر طرح کرد: خیابان بزرگ و معروف چهارباغ را او ساخت و طرفین خیابان را دستور داد درخت بکارند. این خیابان به پل بزرگی که روی زاینده رود است، می‌رسد. در میانه شهر، میدان بزرگ «نقش جهان» قرار دارد. مسجد امام (شاه) درسمت جنوب و قصر عالی‌قاپو در مغرب و مسجد شیخ لطف‌الله در مشرق و سردر بازار قیصریه در شمال آن جای گرفته‌اند. این میدان جای چوگان‌بازی بوده و دروازه‌های سنگی که برای این بازی ساخته شده، هنوز در دو سوی میدان موجود است. در چهار سوی این میدان قریب دویست باب حجرات در دو طبقه ساخته شده است.
‏عالی‏‌‏قاپو با ایوان بلند آن در مغرب میدان جای دارد. عالی‏‌‏قاپو دارای جلوخان و شش طبقه ساختمان است که در هر طبقه تزیینات و گچبری و نقاشی موجود است. ایوان رفیع آن با ستونهای چوبی وسقف خاتم نیز بسیار جالب است.
‏سردر بازار، بخش شمالی، علاوه بر کاشیکاری زیبا، مجالس نقاشی زیبایی دارد که قسمتی از آن شامل تصاویر جنگ شاه عباس با ازبکان و مجالس بزم شاهی است.

 

دانلود فایل

 

0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x