تحقیق تاریخچه شهرنشینی و شهرسازی

تحقیق تاریخچه شهرنشینی و شهرسازی

تحقیق تاریخچه شهرنشینی و شهرسازی

تحقیق-تاریخچه-شهرنشینی-و-شهرسازیلینک دانلود و خرید پایین توضیحات
دسته بندی : وورد
نوع فایل :  word (..DOC) ( قابل ویرایش و آماده پرینت )
تعداد صفحه : ۱۰ صفحه

 قسمتی از متن word (..DOC) : 
 

‏تاریخچه شهرنشینی و شهرسازی
‏۱- کوچ نشینی بر مبنای صید و شکار
‏۲- کوچ نشینی بر مبنای زندگی شبانی
‏۳- کوچ نشینی بر مبنای ییلاق و قشلاق
‏۴- کوچ نشینی بر مبنای کشاورزی ابتدائی
‏۵- یکجانشینی بر مبنای کشاورزی و به گزینی مواد کشاورزی
‏شهر چیست ؟
‏شهر مجموعه‌ای از ترکیب عوامل طبیعی، اجتماعی و محیط های ساخته شده توسط انسان است که در آن جمعیت ساکن متمرکز شده است. جمعیت در این مجموعه به طور منظمی درآمده و آداب و رسومی را برای خود ابداع کرده است.
‏تعاریف مختلف شهری :۱- تعریف عددی۲- تعریف تاریخی۳- تعریف حقوقی
‏۱‏- تعریف عددی :
‏مرکزی از اجتماع نفوس که در نقطه‌ای گرد آمده و تراکم و انبوهی جمعیت در آن از حد معینی پایین تر نباشد. بر این اساس در بیشتر ممالک حد جمعیت شهر ۲۵۰۰ نفر است.
‏۲‏- تعریف تاریخی :
‏برخی از علما معتقدند ، که مراکزی که از قدیم نام شهر به آن اطلاق شده است، به عنوان شهر شناخته می شوند.
‏۳‏- تعریف حقوق :
‏در دوره‌های گذشته، شهرها دارای امتیازاتی بودند، که در روستاها ‏نبود. مانند حق داشتن بازار و خدمات نظامی .
‏عوامل پیدایش شهرها
‏۱- مازاد تولید محصولات کشاورزی
‏۲- توسعه شبکه راهها و تمایل بشر به ایجاد یک زندگی دسته جمعی
‏۳- توسعه مبادلات کالا و پیشرفت های تاریخی
‏۴- عوامل طبیعی مانند وجود آب، مساعدت زمین و خاک
‏عوامل گسترش شهرها :
‏۱- تحول در حمل و نقل و سرعت مبادلات .
‏۲- پیدایش تخصص و تقسیم کار
‏۳- ازدیاد جمعیت
‏۴- توسعه مهاجرت ها
‏۵- تمرکز صنعت و مهاجرت
‏۶- توسعه مراودات اقصادی
‏۷- بالا رفتن سطح درآمد
‏۸- تنوع در مشاغل
‏۹- پیدایش و گسترش وسایل ارتباط جمعی
‏شهرسازی چیست ؟
‏مجموعه روشها و تدابیری که متخصصین امور شهری بوسیله آن شهرها را بهتر می سازند به شهرسازی یا علم تنیسق شهرها شهرت دارد.
‏از دیدگاه دیگر ، شهرسازی عبارتست از مطالعه، طرح ریزی و توسعه شهرها با در نظر گرفتن احتیاجات اجتماعی و اقتصادی .
‏تاریخچه و خاستگاه شهرسازی :
‏۱- لوکوربوزیه معتقد است : « آغاز شهرسازی معاصر به پایان قرن هفدهم، زیالی لوئی چهاردهم است و او را نخستین شهرساز دنیای غرب بعد از تمدن روم می داند »
‏۲- زیگفرید معتقد است : «آغاز شهرسازی معاصر به سالهای آخرین قرن شانزدهم بر می‌گردد. یعنی ‏–‏ دوره پاپی سیکستوس پنجم ‏–‏ که وی را اولین شهرساز مدرن می داند.
‏۳- زیرلو معتقد است : «نظام جدید خانه‌سازی در حومه‌ها که امکان جرایی یک نفر از همسایه‌اش را میسر می سازد، ترجمان تجملی خانه‌های بشر اولیه است.
‏در ادامه ی همین تحقیق در قسمت «تحولات شهرسازی» به صورت مفصل وجامع تری به این موضوع خواهیم پرداخت .
‏وظایف شهرسازی :
‏۱- طرح و تنظیم نقشه‌های جدید
‏۲- توزیع صحیح تأسیسات شهری و برنامه‌ریزی جهت حمل و نقل شهری
‏۳- بسط روابط اجتماعی و اقتصادی
‏۴- ایجاد محیط‌های راحت و سالم
‏۵- کاستن از اثرات سوء زندگی شهری
‏ ‏شهر ساز کیست ؟
‏در حقیقت شهرسازی یا طرح و برنامه‌ریزی شهری عبارت از دو پدیده محیط و انسان هستند، که در کنار هم جوامع زیستی را به وجود آورده اند.
‏شهرساز به ایجاد رابطه‌ای منطقی بین انسان و محیط زیست مبادرت می کند.
‏امروزه متخصصین شهرسازی در زمینه مسائل شهرسازی، در دو رشته اصلی برنامه‌ریزی شهری (Urban‏ planning‏) و طرح ریزی شهر (Urban‏ Design‏) ایفای نقش می‌پردازند.
 
‏توسعه شهرها، تامین نیازمندیهای آنان، چاره جویی برای توسعه های آینده شهر، اتخاذ تصمیماتی که بتواند مشکلات شهری را به حداقل برساند وبالاخره آنکه چگونه رابطه منطقی بین انسان با محیط طبیعی اش حفظ شود، به تحولاتی درامر شهرسازی منجر شده است.
‏صاحبنظران ومتخصصین امور، ازاواخر قرن نوزدهم ، راه حلها ونظریات مختلفی را درجهت توسعه شهر، نقشه، شکل وبافت آن ارائه داده اند. بحث درزمینه مطالعات شهری، ازدیدگاههای مختلف مورد مطالعه عمیق قرارگرفته وحتی گوشه مشخصی ازعلوم به تحقیق وتفحص دراین زمینه اختصاص یافته است.
‏جغرافیدانان ، شاخه خاصی ازموضوع مورد مطالعه خود را به جغرافیای شهری اختصاص داده اند وجامعه شناسان به مطالعاتی درزمینه جامعه شناسی شهری پرداخته اند. همچنانکه، معماران نیزبه نوبه خود درزمینه طرح ریزیهای شهری، سیمای شهری ونوع مساکن به مطالعات بیشتری پرداخته اند.درزمینه شهر ، وامور مربوطه به آن ، توسط بسیاری ازهمین متخصصین ودرباره انواع مختلف مسائل شهری وراه حل های آن، کتب ومقالات بسیاری به رشته تحریر درآمده است.
‏با این ‏همه ، بنا به تحقیقاتی که به عمل آمده است ، نخستین شهرسازویا نخستین کسی که به بیان اصولی درزمینه شهرسازی پرداخت، شخصی بنام (( هیپوداموس)) بود که درحدود سال ۴۸۰ قبل ازمیلاد می زیست این شخص اصولی را برای شهرسازی زمان خود بیان نمود که منطقی وعلمی بود .اصول پیشنهادی این شخص، شهرسازی را بیشتر ازلحاظ تأمین آسایش ساکنین آن وازنظر تهیه احتیاجات روزمره به نحوی ساده مورد توجه قرارداده است . او معتقد است که شهر، بایستی ازمحله هایی تشکیل شود وساکنین هرمحله بتوانند مایحتاج خود راازبازارهای نزدیک خود فراهم سازند.
‏بااین همه دامنه پیدایش تحولات امروزی دانش شهرسازی ، به قرن نوزدهم میلادی می رسد. دراثر رونق وتوسعه صنعت ومشکلات ناشی ازآن وبدنبال تأسیس مراکز تخصصی وعلمی ودانشگاهی درزمینه مسائل شهرسازی ،گامهای اساسی درحل مسائل شهری برداشته شد ونظریات مختلفی دراین زمینه عنوان گردید.
‏دراواخر قرن نوزدهم ودر حدود سال ۱۸۷۰ ،شهرهای بزرگ پیوسته روبه رشد نهادند؛ دراین مورد تئوریهای مختلف وطرحهای گوناگونی جهت رشد وتوسعه شهرها ارائه شده است . ذیلاً مهمترین ومعروفترین تئوریهای طرح وبرنامه ریزی شهر را مورد مطالعه قرارمی دهیم :
‏ 
‏مفهوم شهر و برنامه‌ریزی شهری
‏شهر, مکان زندگی و معیشت شهری و جایی است که در آن پدیده‌های ساخته دست انسان بر محیط طبیعی غلبه دارد.
‏بر اساس سرشماری‌های هندوستان, جایی شهر محسوب می‌شود که بیش از پنج هزار نفر جمعیت داشته باشد و بیش از ۷۵ درصد از جمعیت آن به فعالیت‌های غیرکشاورزی اشتغال داشته باشند و تراکم آن نیز بیش از هزار نفر در هر کیلومتر مربع باشد. البته در این مورد استثناهایی نیز وجود دارد.
‏برنامه‌ریزی شهری را می‌توان هنر شکل دادن و هدایت و “رشد طبیعی شهر” دانست, امری که به موجب آن ساختمان‌ها و محیط‌های گوناگون ایجاد می‌شود تا به نیازهای مختلف اجتماعی, فرهنگی, اقتصادی و گذران اوقات فراغت و . . . پاسخ دهد و شرایط سالمی را برای زندگی طبقه ثروتمند و فقیر از نظر کار, تفریح و استراحت فراهم آورد و از این طریق موجب بهبود زندگی اقتصادی و اجتماعی اکثریت افراد بشر شود. ارسطو, زمانی این نظر را ابراز داشت که “شهر باید به منظور تامین امنیت و خوشبختی ساکنانش ساخته شود” این در حالی بود که افلاطون نیز گفته وی را چنین بیان کرده است: “شهر جایی است که انسان‌ها برای نیل به عاقبتی شرافتمندانه, به طور مشترک در آن زندگی می‌کنند.”

 

دانلود فایل

 

0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x