دانلود بررسی عوامل مؤثر بر راندمان کورههای دوار سیمان از دیدگاه بهره برداری و آنالیز شیمیایی خوراک کوره
بررسی عوامل مؤثر بر راندمان کورههای دوار سیمان از دیدگاه بهره برداری و آنالیز شیمیایی خوراک کوره
بخشی از متن اصلی:
فهرست مطالب
چکیده 1
مقدمه 2
فصل۱: طرحی از یک کارخانه سیمان با تکنولوژی روز دنیا 4
فصل دوم: اجزاء سیستم پخت 13
۱-۲- مشخصههایی از کوره دوار سیمان 14
۱-۱-۲- غلطکها 15
۲-۱-۲- غلطک بالابر 15
۳-۱-۲- سیستم چرخاننده کوره 16
۴-۱-۲- آببندی سر و ته کوره 16
۲-۲- نسوزکاری کوره 17
۳-۲- مشخصههایی از پیش گرمکن 18
۴-۲- مسیر فرعی 20
۵-۲- سیستم تکلیس(Calciner) 21
۶-۲- مشخصههایی از خنککن 22
۷-۲- انواع خنککنها 24
۱-۷-۲- خنککن مشبک 27
۸-۲- اتاق کنترل 30
۹-۲- سوخت رسانی و مشعل 30
۱-۹-۲- اصول سوختن و کنترل شعله 32
۲-۹-۲- شعله 33
۳-۹-۲- درجه حرارت شعله 34
فصل ۳: پروژه 40
فصل ۴: شناخت متغیرهای کنترل سیستم پخت 42
۱-۴- کنترل کوره 43
۲-۴- خنک کردن کلینکر 44
۳-۴- سوخت کوره 45
۴-۴- تغذیه کوره 46
۵-۴- متغیرهای راهبری کوره 46
۶-۴- مکانیک کوره 48
۷-۴- شرایط خاص راهبری کوره 51
۱-۷-۴- کلیات 51
۲-۷-۴- تجزیه شیمیایی گاز خروجی کوره 51
۳-۷-۴- حجم هوای اولیه 52
۴-۷-۴- درجه حرارت گاز خروجی پیش گرمکن 52
۵-۷-۴- درجه حرارت یاتاقانها 52
۶-۷-۴- الکتروفیلترها 52
۷-۷-۴- گرفتگی سیکلونها 53
۸-۷-۴- گرفتگی در رایزر پایپ و ورودی کوره 53
۹-۷-۴- نسوزکاری کوره 53
۸-۴- چرخاندن کوره با موتور کمکی 54
۹-۴- تحلیل گزارشات ساعتی سیستم پخت 54
فصل ۵: رعایت اصول کوره بانی 59
۱-۵- مشخصههایی از سیستم پخت 60
۱-۵-۱- جلو شعله 60
۱-۵-۲- هوای ثانویه 63
۲-۵- کوره بان وکوتینگ(استر کوره) 65
۳-۵- عقب کوره 68
۱-۳-۵- درجه حرارت عقب کوره 69
۲-۳-۵- مکش عقب کوره 71
۳-۳-۵- اکسیژن عقب کوره 72
۴-۵- کنترل مقدار سوخت 73
۵-۵- کنترل مقدار خوراک کوره و دور کوره 74
۶-۵- کنترل متغیرهای خنک کن گریت 76
۱-۶-۵- کنترل مکش درب کوره 77
۲-۶-۵- فشار زیر صفحات خنک کن 78
۳-۶-۵- کنترل درجه حرارت هوای ثانویه 78
۷-۵- بیست و هفت حالت اساسی کوره 79
۱-۷-۵- سه متغیر و کنترل کننده اساسی 81
۲-۷-۵- شرح بیست و هفت حالت- راهحلها و دلایل 85
۳-۷-۵- حالات اضطراری 92
فصل ۶: اولین گرم کردن سیستم پخت 102
۱-۶- خشک کردن پیش گرمکن 103
۲-۶- خشک کردن درب کوره و کانال هوای سوم و خنک کن 106
۱-۲-۶- مشعل کمکی برای خشک کردن درب کوره 108
۲-۲-۶- مشعل کمکی برای خشک کردن کانال هوای سوم 108
۳-۲-۶- مشعل کمکی برای خشک کردن خنک کن 108
۳-۶- گرم کردن کوره دوار 113
۱-۳-۶- آماده سازی 113
۲-۳-۶- گرم کردن تمام سیستم پخت 113
۳-۳-۶- کنترل درجه حرارت 115
۴-۳-۶- چرخاندن کوره در مرحله گرم کردن 116
۵-۳-۶- وقفه در گرم کردن 116
۴-۶- خواباندن کوره 117
۵-۶- نکات مهم 117
فصل ۷: اولین راهاندازی سیستم پخت 119
۱-۷- اولین باردهی کوره 120
۲-۷- مقدمات تغذیه کوره 120
۳-۷- راهاندازی موتور کوره 120
۴-۷- فراهم کردن شرایط تولید عادی 121
۵-۷- راهاندازی خنک کن 122
۶-۷- آماده شدن برای راهاندازی کلساینر 125
۷-۷- رسیدن به باردهی عادی 125
۸-۷- حالات غیرعادی خنک کن 126
فصل ۸: گرفتگیهای سیستم پخت 130
۱-۸- قلیائیها 131
۲-۸- پاک کردن پیش گرمکن 134
۳-۸- عوامل گرفتگی عقب کوره 134
۱-۳-۸- توازن چسبندگی و فرسایش 134
۲-۳-۸- چسبندگی چیست؟ 136
۳-۳-۸- چسبندگی جامد به جامد 137
۴-۳-۸- جذب سطحی 137
۵-۳-۸- نتیجهگیری 138
۴-۸- ماهیت جرم گرفتگی عقب کوره 138
۱-۴-۸- مشخصات ظاهری گرفتگی 138
۲-۴-۸- ترکیب شیمیایی 138
۳-۴-۸- ترکیب مینرالوژیکی 144
۴-۴-۸- مکانیزم تشکیل 144
۵-۸- عوارض گرفتگی عقب کوره 145
۱-۵-۸- عقب کوره 145
۲-۵-۸- عوارض گرفتگی 147
فصل ۹: نسوزکاری سیستم پخت سیمان 149
۱-۹- مواد نسوز در نقاط مختلف سیستم پخت 150
فصل ۱۰: فرسایش مواد نسوز در سیستم پخت 160
۱-۱۰- مقدمه 161
۲-۱۰- عوامل مختلف فرسایش آجر منطقه پخت 162
۱-۲-۱۰- زیاد داغ شدن آجر 163
۲-۲-۱۰- نفوذ املاح قلیائی 167
۳-۲-۱۰- فرسایش ناشی از احیاء 172
۴-۲-۱۰- فرسایش مکانیکی 175
۳-۱۰- سیکل قلیائی در سیستم پخت سیمان 180
۴-۱۰- شکفتگی قلیائی 183
۵-۱۰- فرسایش بدنه کوره 185
فصل ۱۱: رعایت نکات ایمنی سیستم پخت 186
۱-۱۱- کوره 187
۲-۱۱- سیکلونها 187
۳-۱۱- الکتروفیلتر 188
فصل ۱۲: عوامل موثر بر راندمان کورههای دوار سیمان از دیدگاه آنالیز شیمیایی خوراک کوره 191
۱-۱۲- مقدمه 192
۱-۱-۱۲- مسئولیت آزمایشگاه کارخانه سیمان 192
۲-۱-۱۲- سیمان 192
۲-۱۲- مشخصات شیمیائی و فیزیکی سیمان 195
۱-۲-۱۲- آلیت 196
۲-۲-۱۲- بلیت 198
۳-۲-۱۲- فاز الومینات 198
۴-۲-۱۲- فاز فریت 198
۵-۲-۱۲- ترکیبات فرعی 198
۶-۲-۱۲- سنگ گچ 202
۳-۱۲- محاسبه فازهای سیمان 203
۴-۱۲- مشخصات از انواع سیمان 203
۵-۱۲- چگونگی پخت مواد 206
۱-۵-۱۲- فعل و انفعالات مواد در پیش گرمکن 206
۲-۵-۱۲- فعل و انفعالات مواد در داخل کوره 208
۶-۱۲- عوامل موثر در پختن مواد 211
۱-۶-۱۲- ترکیب شیمیایی مواد اولیه 211
۲-۶-۱۲- ترکیب مینرالی مواد اولیه و خوراک کوره 217
۳-۶-۱۲- دانهبندی خوراک کوره 218
۴-۶-۱۲- همگن بودن مواد خام 218
۵-۶-۱۲- شرایط پخت 219
۷-۱۲- میکروسکوپی کلینکر 219
۱-۷-۱۲- کلینکر نرمال 219
۲-۷-۱۲- کلینکر آهسته خنک شده 219
۸-۱۲- مراحل فیزیکی و شیمیائی مواد در حین پخت 223
۱-۸-۱۲- خشک شدن 223
۲-۸-۱۲- دهیدراته شدن مواد رسی 223
۳-۸-۱۲- تجزیه کربناتها 223
۴-۸-۱۲- واکنشهای جامد 223
۵-۸-۱۲- واکنشهایی که در حضور فاز مایع رخ میدهد 224
۹-۱۲- تاثیر نوسانات کیفیت خوراک کوره بر راندمان کوره 224
۱۰-۱۲- اقدامات موردنیاز در جهت کاهش نوسان کیفیت خوراک کوره 226
۱-۱۰-۱۲- تدوین استراتژی نمونهگیری 226
۲-۱۰-۱۲- مطالعات تفصیلی معادن 227
۳-۱۰-۱۲- جلوگیری از عوامل نوسان کاذب در سیستم کنترل کیفی 227
منابع و مراجع 229
چکیده انگلیسی 230
فهرست اشکال
۱-۱- فلودیاگرام خط تولید سیمان 6
۲-۱- مشخصات پخت سیمان 7
۳-۱- خط تولید سیمان به روش خشک 10
۴-۱- سیستم پخت سیمان 11
۵-۱- سیستم پخت سیمان با سیکلون ۵ مرحلهای 12
۱-۲- کوره دوار سیمان 14
۲-۲- بدنه کوره 15
۳-۲- غلطک مستقر روی پایههای کوره سیمان 15
۴-۲- سیستم حرکت کوره 16
۵-۲- نسوزکاری بخشهایی از سیستم پخت 17
۷-۲- تغییرات حرارت ویژه مصرفی نسبت به ظرفیت کوره 20
۸-۲- نمونهای از طرح مسیر فرعی 21
۱۱-۲- خنک کن دوار به همراه کوره دارای کلساینر طرح همبولت 26
۱۲-۲- خنک کن سیارهای 26
۱۳-۲- خنک کن مشبک 28
۱۴-۲- اتاق کنترل سیمان اکباتان 30
۱۵-۲- مقطع انتهای خروجی کوره سیمان 34
۲۴-۲- یکی از آخرین طرحهای مشعل و موقعیت آن در سیستم پخت سیمان 39
۱-۴- محاسبه مقدار هوای نشتی در بخشهای مختلف سیستم پخت و آسیاب مواد 50
۲-۴- نقاط سنجش متغیرهای مختلف سیستم پخت 55
۳-۴- نقاط سنجش متغیرهای مختلف خنک کن کلینکر 56
۴-۴- گزارش ساعتی کارکرد کوره سیمان هگمتان 57
۵-۴- گزارش ساعتی کارکرد خنک کن کلینکر سیمان هگمتان 58
۱-۵- موقعیت نقطه تاریک نسبت به شعله 61
۲-۵- جهت انتقال حرارت از مرکز کوره به بدنه 64
۳-۵- حالات مختلف منطقه پخت 65
۱-۶- محل تعبیه حرارت سنجها در نقاط مختلف پیش گرمکن 105
۲-۶- چگونگی تعبیه سوراخهایی در سقف سیکلونها برای خروج بخار آب 107
۳-۶- محل تعبیه مشعل برای خشک و گرم کردن کانال هوای سوم 109
۴-۶- محل تعبیه برای خشک و گرم کردن درب کوره 110
۵-۶- مشعل کمکی برای خشک کردن خنک کن 111
۱-۷- موتور کوره 121
۳-۸- جریان گاز و مواد 136
۴-۸- جریان گاز و مواد 136
۵-۸- گرفتگیهای سیستم پخت 146
۱-۹- تغییرات درجه حرارت در بخشهای مختلف سیستم پخت 151
۲-۹- نسوزکاری قسمتهای مختلف سیستم پخت 153
۳-۹- جنس مواد نسوز مورد استفاده در قسمتهای مختلف سیستم پخت 154
۴-۹- سیکلون پایین پیش گرمکن و نسوزکاری سقف 156
۵-۹- انتهای پیش گرمکن و ورودی 156
۶-۹- مناطق مختلف ابتدا تا انتهای کوره 157
۱-۱۰- عوامل فرسایش مختلف شیمیایی- مکانیکی و حرارتی موثر روی آجر 162
۲-۱۰- الی ۲۴-۱۰- اشکال مختلف آجرهای کوره که دچار فرسایش شدهاند صفحه ۱۶۴الی صفحه۱۸۰
۲۵-۱۰- سیکل کلر در سیستم پخت 181
۲۶-۱۰- سیکل قلیائی در سیستم پخت 182
۲۷-۱۰- سیکل سولفور در سیستم پخت 182
۲۸-۱۰- شکفتگی قلیائی 184
۳۰-۱۰- فرسایش بدنه کوره 185
۱-۱۲- دیاگرام سه تائی نشاندهنده ترکیبات اکسیدی و مینرالی سیمان پرتلند و موقعیت آن در مقایسه با سایر مصالح و مواد معدنی 193
۲-۱۲- تقسیمبندی مناطق مختلف کوره 207
۳-۱۲- تغییرات شیمیائی و حرارتی خوراک کوره از ورود به سیستم پخت تا خروج از آن 210
۴-۱۲- بلورهای کلینکر عادی 221
۵-۱۲- بلورهای کلینکر آهسته خنک شده 221
۶-۱۲- توده بلورهای آهک آزاد که توسط الیتها احاطه شدهاند 221
۸-۱۲- کلینگر آزمایشگاهی با سولفات زیاد 222
فهرست جداول
۱-۲- موازنه حرارتی پیش گرمکن اس- اف 22
۲-۳- موازنه حرارتی خنک کن فولر دارای اندازههای ۱۰۵۰/۸۲۵ 29
۳-۲- مشخصات فیزیکی شیمیایی انواع سوخت(مأخذ: المان) 31
۴-۲- مشخصات نفت کوره پالایشگاهی ایران 32
۱-۴- مشخصهای از سوختهای مصرفی در کوره سیمان 46
۱-۵- شرح بیست و هفت حالت اساسی- راهحلها و دلایل 85
۱-۸- مشخصات ظاهری و شیمیایی جرم گرفتگیهای عقب تعدادی از کورههای متعلق به کمپانی holcim 140
۲-۸- آنالیز شیمیایی نمونههایی از سیلکون ۴ 142
۳-۸- آنالیز شیمیایی نمونههای از کوتینگهای مزاحم رایز پایپ ورودی کوره 143
۱-۹- چرا سیستم پخت سیمان را نسوزکاری میکنیم؟ 152
۲۹-۱۰- واکنشهای مرتبط با ترکیب Na20 و مولایت موجود در آجر آلومینیومی و ترکیبات آلومینو سیلیکات موجود در آجر شاموتی 184
۱-۱۲- ترکیب شیمیایی مواد اولیه کارخانجات سیمان ایران 194
۲-۱۲- علائم اختصاری برای اجزاء تشکیل دهنده سیمان 197
۳-۱۲- ترکیب شیمیائی فازهای یک نمونه کلینگر سیمان پرتلند(برحسب درصد وزنی) 200
۴-۱۲- فازهای کلینکر و مشخصات آنها(درصدها وزنی است) 201
۵-۱۲- انواع سیمان پرتلند براساس تقسیمبندی انجمن سیمان اروپا 204
۶-۱۲- استانداردهای آمریکا(ASTM-C 150) برای سیمان 205
۷-۱۲- خلاصه عملیات شیمیائی- حرارتی و نام مناطق کوره 209
۸-۱۲- روابط و نسبت مدولهای مورد استفاده برای تنظیم مواد و پختن کلینکر 213
۹-۱۲- نمونهای از مشخصات سنگ آهک- خاک رس و کلینکر 214
فهرست منحنیها و نمودارها
۷-۲- منحنی تغییرات حرارت ویژه مصرفی نسبت به ظرفیت کوره 20
۹-۲- منحنی قابلیت خرد شدن کلینکر و ارتباط آن با نحوه سرد کردن 24
۱۰-۲- منحنی درصد انبساط کلینکر و ارتباط آن با چگونگی سرد شدن 24
۱۶-۲- منحنی تغییرات درجه حرارت و طول شعله نسبت به نوع سوخت 35
۱۷-۲- منحنی اثر نسبت هوا روی درجه حرارت شعله 35
۱۸-۲- منحنی طول نسبی شعله به صورت تابعی از نسبت هوا 36
۱۹-۲- منحنی رابطه بین نسبت هوا و فاصله نقطه حداکثر حرارت شعله تا سرمشعل 36
۲۰-۲- منحنی تغییرات درجه حرارت نسبی شعله- نسبت هوای اولیه به ثانویه 37
۲۱-۲- نمودار تغییرات درجه حرارت شعله- درصد هوای اضافی- درجه حرارت هوای ثانویه برای سوخت 37
۲۲-۲- اثر سرعت جریان سوخت روی درجه حرارت شعله و فاصله حداکثر درجه حرارت 38
۲۳-۲- اثر سرعت جریان سوخت روی گسترش شعله 39
۴-۵- رابطه بین درصد هوای اضافی و اکسیژن عقب کوره 72
۵-۵- سه نمونه از افزایش دور کوره نسبت به زمان 75
۵-۶- نمودار بیست و هفت حالت اساسی کوره 84
۶-۶- منحنی ارتباط درجه حرارت بدنه با درجه حرارت سطح داغ آجر و ضخامت آجر 112
۷-۶- منحنی گرم کردن کوره 114
۲-۷- منحنی گرم کردن کوره 124
۱-۸- Relation between removal ratio of volative component and by pass ratio 132
۲-۸- منحنیهای فشار جزئی ترکیبات مختلف موجود در سیکل قلیائی 133
سیستم پخت سیمان مهمترین و اساسیترین بخش یک واحد تولیدی سیمان میباشد، به طوریکه ظرفیت اسمی کارخانههای سیمان براساس میزان تولید روزانه(۲۴ ساعته) کوره بنا نهاده شده و ظرفیت دپارتمانها- تجهیزات و ماشین آلات- سیلوهای ذخیره مواد خام- کلینکر و سیمان نیز بر پایه ظرفیت تولید کوره طراحی و ساخته میشود.
لذا راندمان کوره یکی از پارامترهای مهم در بخش تولید بوده و تلاش در جهت به ظرفیت رساندن و سپس بالا بردن راندمان تولید کوره از مهمترین اهداف تیم مدیریتی و پرسنل فنی کارخانههای سیمان میباشد. در این پروژه سعی بر این است که پس از ارائه شناخت کلی از خط تولید سیمان دو فاکتور بسیار مهم و ارزشمند یعنی عوامل موثر بر راندمان کورههای دوار سیمان از دیدگاه بهرهبرداری و آنالیز شیمیائی خوراک کوره ارزیابی شده و مورد تاثیر هر کدام از دو عامل مذکور پس از شناخت موضوعات و مسائل مطروحه به بررسی مشکلات موجود پرداخته و راهحلهایی صحیح جهت برخورد با این گونه مسائل ارائه شود تا انشاءالله بدین وسیله هدف اصلی از ارائه این پروژه محقق شود.
تعداد صفحات:۲۵۰